Två stora karakteristiska arter med ljusgula vingar med svart teckning och med långt svansutskott på bakvingarna. Segelfjäril är inte med säkerhet funnen som spontant uppträdande i Sverige, medan makaonfjäril är spridd över hela landet, men ganska fåtalig. Mångformig riddarfjäril är ej spontan utan observerad som rymling från fjärilshus eller odling av tropiska fjärilar.

Papilioninae
Svalstjärtar

Detaljer, 3 arter (av 3)
Fotoöversikt

Iphiclides podalirius
Segelfjäril


Vingbredd: 60-85 mm
JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
SkBlHaSmÖlGoÖgVgBoDsUpVsVrDrMdHrÅnVbNbÅsLyPiLuTl
Värdväxter: Crataegus monogyna, Malus domestica, Prunus avium, Prunus domestica, Prunus padus, Prunus spinosa, Pyrus communis, Sorbus aucuparia
Kännetecken: Ljusgula vingar med brunsvarta zebraränder som tunnas ut mot bakkanten. Långt svansutskott på bakvingarna och innanför detta finns det 4-5 blå halvmånar och en orange fläck. Inga säkert spontana fynd i Sverige.
Kännetecken: Ljusgula vingar med svart tvärband nära ytterkanterna som innehåller blå diffusa halvmånar på bakvingarna. Två svarta fläckar i diskcellen på framvingarna och svarta ribbor. Långt svansutskott och ett rött öga på bakvingarna.

Papilio memnon
Mångformig riddarfjäril


Vingbredd: 120-150 mm
JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
SkBlHaSmÖlGoÖgVgBoDsUpVsVrDrMdHrÅnVbNbÅsLyPiLuTl
Värdväxter:
Kännetecken: Omisskännelig. Variabel. Hanen har svarta vingar med blå metallglans. Honan har svarta framvingar med röd triangel nära basen och bakvingarna är svarta med vit och orange teckning och långt utskott. Asiatisk art. Obs av förrymt ex.